Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yayın

B9 Vitamini (Folik Asit) (Folat) Nedir

  B9 vitamini ve folakin olarak da bilinen folik asit, B vitamini kompleksi ailesine aittir. B9 vitamini suda çözülebilir bir vitamindir. Vücut tarafından folata dönüştürülerek üretilen folik asit, vücudun DNA ve RNA yapması ve hücre bölünmesi için gerekli amino asitleri metabolize etmesi için gereklidir ( 1,2 ). İnsan bedeninin folik asit üretemiyor olması, B9 vitaminini gündelik diyet için gerekli bir vitamin haline getirmektedir. Folik Asit Nedir? Folat, suda çözünen ve birçok gıdada doğal olarak bulunan B9 vitamininin doğal formudur. Folat (B9 vitamini), tetrahidrofolik asit (aktif form), metiltetrahidrofolat (kanda bulunan birincil form), meteniltetrahidrofolat, folinik asit, folakin ve pteroilglutamik asit dahil olmak üzere birçok folik asit formuna ve bununla ilgili bileşiklere karşılık gelir (3,4). Folat Nedir? "Folat" ve "folik asit" terimleri, bazen birbirlerinin yerine kullanılmasına rağmen, farklı bağlamlarda farklı anlamlara sahiptir (5). Organik kimya ...

B2 Vitamini

B2 Vitamini Görevleri ve Faydaları

B2 vitamini vücudun birçok fonksiyonunun sağlıklı çalışabilmesi için önemli bir role sahiptir. Besinlerden enerji üretilmesinde görev alan B2 vitamini, sinir sisteminin düzenli çalışması için de gerekli bir vitamindir. Deri, saç ve tırnak gibi dokuların oksijen kullanımına da destek olmaktadır.

B2 vitamini büyüme ve gelişmede önemli bir rol oynamakta, yaşlanma sürecini azaltmakta ve kanser riskine karşı koruma sağlamaktadır. Ayrıca astım ve bronşit hastalığı için de fayda sağlayan bir vitamindir.

Antikor ve kırmızı kan hücre üretimi için de B2 vitamini alınmalıdır. Tiroid, baş ağrısı, katarakt, egzama, dermatit, romatoid artrit gibi birçok hastalığın önlenmesinde etkili bir vitamindir.

B2 Vitamini Eksikliğinde…

- Protein, yağ ve karbonhidrat emiliminde sorunlar oluşur.

- Sindirim problemleri yaşanabilir.

- Saç renginde matlık, ciltte kırışıklıklar oluşabilir.

- Ağız ve dilde yaralar oluşabilir.

- İştah kaybı görülebilir.

- Göz yorgunluğu, gözlerde kanlanma, görme bozuklukları gibi şikayetlere sebep olabilir.

- Katarakt riskini artırır.

- Mental depresyon ve unutkanlığa yol açabilir.

Hangi Gıdalarda B2 Vitamini Bulunur?

B2 vitamini birçok gıdada bulunan nadir vitaminlerden birisidir. Aşağıda B2 vitamininden en zengin besin kaynaklarına yer verilmiştir:

- Peynir

- Badem

- Kırmızı et

- Yağlı balıklar

- Yumurta (haşlanmış)

- Mantar

- Susam

- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli)

Günlük B2 Vitamini İhtiyacı Nedir?

Yetişkinlerde 1 mg – 2 mg arasında değişmektedir.

Gebelik ve emzirme durumlarında B2 vitamini ihtiyacı 15 mg’a kadar çıkabilir.

Yorumlar

Translate

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar