Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yayın

B9 Vitamini (Folik Asit) (Folat) Nedir

  B9 vitamini ve folakin olarak da bilinen folik asit, B vitamini kompleksi ailesine aittir. B9 vitamini suda çözülebilir bir vitamindir. Vücut tarafından folata dönüştürülerek üretilen folik asit, vücudun DNA ve RNA yapması ve hücre bölünmesi için gerekli amino asitleri metabolize etmesi için gereklidir ( 1,2 ). İnsan bedeninin folik asit üretemiyor olması, B9 vitaminini gündelik diyet için gerekli bir vitamin haline getirmektedir. Folik Asit Nedir? Folat, suda çözünen ve birçok gıdada doğal olarak bulunan B9 vitamininin doğal formudur. Folat (B9 vitamini), tetrahidrofolik asit (aktif form), metiltetrahidrofolat (kanda bulunan birincil form), meteniltetrahidrofolat, folinik asit, folakin ve pteroilglutamik asit dahil olmak üzere birçok folik asit formuna ve bununla ilgili bileşiklere karşılık gelir (3,4). Folat Nedir? "Folat" ve "folik asit" terimleri, bazen birbirlerinin yerine kullanılmasına rağmen, farklı bağlamlarda farklı anlamlara sahiptir (5). Organik kimya ...

Göz Alerjileri


Göz alerjileri ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor

Gözde sulanma, kaşıntı, kızarıklık ve göz çevresinde ödem gibi belirtilerle ortaya çıkan göz alerjileri zamanında tedavi edilmezse göz kaybına varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kişilerin yaşam kalitesini azaltan pek çok yakınmaya neden olan göz alerjileri, doğru teşhisin ardından, uygun yöntem belirlenerek tedavi edilebiliyor. Güven Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Orhan, göz alerjileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. 

Göz çevrenizde ödem varsa dikkat!


Alerjik reaksiyonlar, vücudun ve dokuların dış etki ve etmenlere karşı verdiği aşırı cevaptır. Bu aşırı cevap uzun sürerse o dokuda hasara yol açmaktadır. Normal bir bireyde reaksiyon yaratmayacak bir molekül ya da polen, alerjik kişide aşırı hücresel reaksiyona yol açar ve bu aşırı reaksiyon dokuda hasar oluşturur. Göz alerjileri her yaş grubunda görülmektedir. Mevsimsel alerjik konjonktivit, yıl boyu süren alerjik konjonktivit, vernal konjonktivit gibi farklı tipleri bulunmaktadır. Göz alerjilerinde ilk belirtiler gözde sulanma, kaşıntı, göz çevresinde ödem ve göz kızarıklığıdır. Genellikle kaşıntı sonrası kızarıklık daha artar ve eldeki bakteriler göz yüzeyine bulaşarak çapaklanmaya da sebep olabilir.

Sistemik alerji testleri göz alerjisi tanısında belirleyici değil

Göz alerjilerinin ortaya çıkmasındaki temel sebep yapısal ve genetik olarak alerjisi olan kişilerin göz yüzeyinin, hassas oldukları molekül veya polen ile karşılaşmasıdır. Bu moleküle karşı göz yüzeyi savunma sistemi aşırı yanıt verir. Bu aşırı yanıt sonucunda histamin salgılanır ve histamin sulanma, ödem ve kaşıntıyı tetikler. Göz alerjisinin tanısında hasta öyküsü ve göz muayenesi belirleyicidir. Sistemik alerji testleri sadece göz tutulumu olan bireylerde tanıya pek yardım sağlamamaktadır. Ancak kişide hem sistemik alerji ve hem de göz yüzey alerjisi varsa, alerji bölümünde yapılan testlerin de tanısal değeri olmaktadır.

Yorumlar

Translate

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar