Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yayın

B9 Vitamini (Folik Asit) (Folat) Nedir

  B9 vitamini ve folakin olarak da bilinen folik asit, B vitamini kompleksi ailesine aittir. B9 vitamini suda çözülebilir bir vitamindir. Vücut tarafından folata dönüştürülerek üretilen folik asit, vücudun DNA ve RNA yapması ve hücre bölünmesi için gerekli amino asitleri metabolize etmesi için gereklidir ( 1,2 ). İnsan bedeninin folik asit üretemiyor olması, B9 vitaminini gündelik diyet için gerekli bir vitamin haline getirmektedir. Folik Asit Nedir? Folat, suda çözünen ve birçok gıdada doğal olarak bulunan B9 vitamininin doğal formudur. Folat (B9 vitamini), tetrahidrofolik asit (aktif form), metiltetrahidrofolat (kanda bulunan birincil form), meteniltetrahidrofolat, folinik asit, folakin ve pteroilglutamik asit dahil olmak üzere birçok folik asit formuna ve bununla ilgili bileşiklere karşılık gelir (3,4). Folat Nedir? "Folat" ve "folik asit" terimleri, bazen birbirlerinin yerine kullanılmasına rağmen, farklı bağlamlarda farklı anlamlara sahiptir (5). Organik kimya ...

B1 Vitaminni

B1 vitamini, tiamin olarak da adlandırılan bir vitamindir. Maya, tam tahıllar, fasulye, fındık, et ve balık B1 vitamini içeren besinler arasındadır. B1 vitamini genellikle diğer B vitaminleri ile kombinasyon halinde bulunur ve birçok B vitamini kompleks ürününde kullanılır.

B vitamini kompleksleri genellikle B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin / niasinamid), B5 vitamini (pantotenik asit), B6 vitamini (piridoksin), B12 vitamini (siyanokobalamin) ve folik asidi içerir. Bununla birlikte, bazı ürünler bu bileşenlerin tümünü içermez ve bazıları biyotin, para-aminobenzoik asit (PABA), kolin bitartrat ve inositol gibi başkalarını içerebilir.

Tiamin Nedir?

Tiamin B1 vitamindir. Vücudun karbonhidratları enerji olarak kullanılmasını sağlar. Glikoz metabolizması için gereklidir ve sinir, kas ve kalp fonksiyonunda önemli bir rol oynar (1).

Kimyasal formülü C12H17N4OS olan tiamin renksiz bir organosülfür bileşiğidir. Yapısı bir aminopirimidin ve bir metilen köprüsü ile bağlanan bir tiazolium halkasından oluşur. Tiazol, metil ve hidroksietil yan zincirleri yerine geçer. Tiamin, su, metanol ve gliserolde çözünür. Asidik pH değeri stabildir, fakat alkalin çözeltilerinde kararsızdır (2).

İki değerlikli nötr serbest radikal olan tiamin, enzimler tarafından canlı organizmalarda benzoin yoğunlaşmalarını katalize etmek için kullanılır (3). B1 tiamin ısıya dayanıklı değildir, ancak donmuş depolama sırasında kararlıdır (4).

B1 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Besin takviyesi ve ilaç olarak da üretilen bir vitamin olan B1 tiamin vitamini yenilebilir tohumlar, maya, patates, kuşkonmaz, lahana bazı baklagiller, pirinç, süt, yumurta ve kahvaltılık gevrekler gibi işlenmiş gıdalarda bulunur (5). B1 vitamini içerekn meyve sebzeler arasında karnabahar, ıspanak, portakal bulunur. Birçok kahvaltılık gevrek beyaz un veya beyaz pirinç B vitamini ile zenginleştirilebilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, insanlar B1 vitamini alımının yaklaşık yarısını doğal olarak tiamin içeren gıdalarda tüketirken, geri kalanı vitaminle takviye edilmiş gıdalardan almaktadırlar (6).

B1 vitamini içeren besinleri ısıtmak, pişirmek ve suda kaynatmak tiamini yok eder. B1 vitamini suda çözünür olduğu için pişirildiğinde çözülür.

Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) Diyet Takviyeleri Ofisi (ODS), bir porsiyon güçlendirilmiş kahvaltılık gevreklerin günlük önerilen miktarın yüzde 100'ünden daha fazla olan 1.5 miligram (mg) tiamin sağladığını belirtmektedir (7).

B1 vitamini vücutta depolanmadığı için düzenli olarak dışarıdan alınmalıdır ve günlük diyetin bir parçası olmalıdır.

B vitamin kompleksi hangi besinlerde bulunur öğrenmek için B vitamini Besinlerde Bulunur? yazısını okuyabilirsiniz.

B1 Vitamini Ne İşe Yarar?

B1 vitamini faydaları şunlardır (8),

  • Tiamin normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
  • Kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

Sağlık Beyanı vitaminler ve mineraller için günlük referans alım değerlerine göre, dört yaş ve üzeri sağlıklı bireyler için tavsiye edilen günlük minimum tiamin alım miktarı 50 mg’dir (9).

Yorumlar

Translate

Popüler Yayınlar

Popüler Yayınlar